Vævepigerne
i Fredensborg Kommune

Tilbage til forsiden

 Hvem er vi?    Det arbejder vi med   Galleri     Afholdte aktiviteter     Vedtægterne    Gode link   Markedspladsen  
 
                                                                                                                                           sidst revideret 12-01-2020

 

Tur til Rudersdal museums udstilling om hatte på Mothsgaarden.

Lørdag den 15.marts stod en lille flok forårskåde Vævepiger og supportere - de fleste iført hat - ved den historiske Mothsgaard i Søllerød.

parat til udstilling


Gården har gennem tiderne haft besøg af talrige kendte personer, her iblandt den da forholdsvis nygifte Edvard Grieg, der i 1868 sad og skuede ud over gadekæret, alt imens han komponerede sin verdensberømte klaverkoncert i a-mol, medens hans kone Nina måtte gå alene omkring i København. Nå - men det er en helt anden historie.

Museumsbesøget gjaldt specialudstillingen På hat med verden.
Det var udstillings-arkitekt Kirsten Schmidt selv der stod for en meget interessant rundvisning der blev krydret med morsomme detaljer.

Kirsten i centrum

A/S Skodsborg Hattefabrik har en fremtrædende rolle på udstillingen. Fabrikken startede i begyndelsen af 1900-tallet og blev med tiden Nordens største hattefabrik. I begyndelsen fremstillede man udelukkende hårdt stivede hatte (Bowlerhatte) på fabrikken men senere produceredes også bløde hatte i både hår og filt. I 1970 måtte fabrikken lukke ned, men mange ting fra Skodsborg Hattefabrik lever videre hos firmaet AB-design i København, hvor det gamle håndværk får et nyt moderne udtryk.

Til udstillingen har museet fået en af landets få tilbageværende hattemagere, Stig Andersen fra fabrikken Andersen & Berner, til at lave en ny hat af en ægte gammel hatte "stump" fra Skodsborg Hattefabrik. Denne og andre processer kan ses på en video på museet.

Udstillingen omfatter et stort og varieret udbud af hatte til forskellige formål og i mange forskellige stilarter. Der er altså lige så meget tale om en hatteudstilling som om en industriudstilling.

Ann-Cristin og Esther

Der blev da også lejlighed til at prøve forskellige hatte foran spejlet.

tekst og foto Niels Erik Bølling