Vævepigerne
i Fredensborg Kommune

Tilbage til forsiden

 Hvem er vi?    Det arbejder vi med   Galleri     Afholdte aktiviteter     Vedtægterne    Gode link   Markedspladsen  
 
                                                                                                                                           sidst revideret 12-01-2020

En spændende kulturaften om Afrikas farver og vævninger

Trods det noget stride vintervejr var der mandag den 22. november 2004 mødt 44 af de tilmeldte 54 personer frem i Humlebæk Biblioteks store sal, hvor pædagogisk konsulent Anette M. Sonne fra foreningen International Kontakt ville fortælle om, hvordan farver og vævning indgår i dagligdagen og levevilkårene i mange af de vestafrikanske lande.

   

Anette tog udgangspunkt i sine mange tema- og studierejser og havde helt friske impulser med fra den sidste rejse der sluttede for en uges tid siden.
Ud over en række spændende og sjældne billeder fra steder man næsten ikke troede fandtes mere, viste Anette også frem af en stor samling af tekstiler fra de forskellige områder.

 

Befolkningerne i de 15 forskellige lande i Vestafrika er meget sammensat, idet der er op mod 60 etniske grupperinger. 
Vi hørte bl.a. om Mossi-, Songhaï-, Yoruba-, Ashanti-, Dogan-, Fulbe- og Hausafolket som hver har deres særkende, men som har det til fælles, at uanset om de er nomader eller bønder, indgår bomuldsdyrkning og tilvirkning, herunder farvning og vævning, i deres hverdag. Det er ikke alle der væver.
Det er et særligt fag, som oftest går i arv fra far til søn - for her er det mændene der væver - medens kvinderne oftest står for det forberedende: at høste, karte, spinde og ofte også farve garnet. 
Der væves ikke til lager, men efter behov og ønsker fra køberne. Hvis man gerne vil have en kjortel af en bestemt udseende og af et særligt garn bestilles det, og så væves det på de meget primitive væve, som ofte slås op på jorden når nomaderne gør et ophold.

International kontakt vil gerne støtte denne kultur som trues med at uddø på grund af de mange fabriksfremstillede tekstiler der oversvømmer landene. 
Det er derfor nu blevet muligt for alle - via internet - at afgive en bestilling og få lige det særlige sjal eller den skræddersyede herreskjorte man altid har "drømt om" 
Du kan finde denne non-profit organisation på www.filbleu.org eller læse mere om International kontakt og deres rejseprogram på www.ikrejser.dk og www.afrikasfarver.dk   

Arrangementet blev gennemført med tilskud fra Mellemfolkeligt Samvirke. www.ms.dk